Waarom advocatenkantoren investeren in Business Intelligence

Business Intelligence (BI) heeft zich bewezen als een onschatbaar hulpmiddel in verschillende sectoren, en de advocatuur is geen uitzondering. Letterlijk vertaald betekent Business Intelligence bedrijfsintelligentie, ofwel op de hoogte zijn van wat er in het bedrijf gebeurt. Met de toenemende hoeveelheid data die advocatenkantoren dagelijks genereren en beheren, wordt het belangrijker dan ooit om deze gegevens effectief te analyseren en te gebruiken. Zéker ook gezien de huidige opmars van AI in de advocatuur. In deze blogpost onderzoeken we de voordelen van het implementeren van BI tools voor rapportages in de advocatuur en hoe het kan bijdragen aan verbeterde efficiëntie, nauwkeurigheid en strategische besluitvorming. 

Tijdsbesparing door automatisering

Het handmatig opstellen van rapportages kan een tijdrovende klus zijn. Dit proces kan de doorlooptijd van analyses aanzienlijk vertragen, wat uiteindelijk de reactiesnelheid en besluitvorming kan beïnvloeden. De kracht van BI ligt o.a. in automatisering. Met BI-tools kunnen advocatenkantoren het opstellen van rapportages automatiseren, waardoor niet alleen kostbare tijd wordt bespaard, maar ook menselijke fouten worden verminderd (zie hieronder). Hierdoor kunnen finance– en data-professionals zich richten op meer strategische en waardevolle taken, in plaats van zich bezig te houden met repetitieve taken. 

Geen slordigheidsfoutjes

Bij het handmatig opstellen van rapportages bestaat er altijd een kans op slordigheidsfouten, die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben. BI rapportages, daarentegen, worden gegenereerd op basis van gestandaardiseerde berekeningen en datastromen. Dit minimaliseert het risico op fouten aanzienlijk en zorgt voor nauwkeurige, consistente en betrouwbare rapporten.

Van data naar inzicht

Een van de cruciale aspecten van BI is de verschuiving van slechts gegevensverzameling naar daadwerkelijk waardevol inzicht genereren. Bij het ontwikkelen van BI-rapportages wordt opnieuw gekeken naar welke informatie daadwerkelijk relevant is voor de eindgebruiker en deze informatie wordt in de juiste visuals en kleuren weergeven. Daarnaast zijn rapportages in BI tools interactief, waardoor de gebruiker gemakkelijk door kan klikken en filteren. Dit zorgt ervoor dat de rapportages niet alleen rauwe data tonen, maar ook diepgaande inzichten bieden die eindgebruikers kunnen gebruiken om data-gedreven beslissingen te nemen. Het vermogen om snel relevante inzichten te verkrijgen, kan een concurrentievoordeel opleveren in de juridische arena.

Centraal punt voor rapportages en verbeterde beveiliging

Ad hoc rapportages kunnen verspreid raken over verschillende mappen en locaties, wat leidt tot verwarring en inefficiëntie. Ook komt het mailen/rondsturen van rapportages met de nodige veiligheidsrisico’s. Een typefout in een e-mailadres is snel gemaakt en vaak worden rapportages onversleuteld rondgestuurd. Met behulp van BI-tools wordt een centraal overzicht van alle rapportages gecreëerd. Dit biedt gebruikers een gestroomlijnde, georganiseerde én veilige manier om toegang te krijgen tot de benodigde informatie. Het resultaat is een verbeterde samenwerking en een snellere toegang tot relevante gegevens.

Continuïteit

Consistentie en nauwkeurigheid is van het grootste belang voor het sturen van een organisatie. Met BI-rapportages is er een duidelijke borging van reken- en analysemethoden. Deze waardevolle kennis wordt niet beperkt tot individuele personen, maar wordt ingebed in rapportages of wordt bewaard bij externe partijen, waardoor de continuïteit van de rapportages wordt gegarandeerd.

Real-time inzicht

Door het gebruik van een BI-tools kan er (semi-)real-time inzicht worden gegeven. Zo kan de partnergroep of het management veel sneller bijsturen en hoeven ze niet te wachten op de maand- of kwartaalrapportage.

Business Intelligence heeft de potentie om de advocatuur te transformeren door de manier waarop gegevens worden verzameld, geanalyseerd en gebruikt. Van tijdsbesparing en nauwkeurigheid tot het bevorderen van strategische besluitvorming, de voordelen van BI in de advocatuur zijn aanzienlijk. Advocatenkantoren die deze technologie omarmen kunnen een concurrentievoordeel behalen doordat ze voortaan beslissingen maken op basis van data.

Lees in de volgende blog meer over de waardepropositie van datagedreven besluitvorming of ga naar onze BI-pagina voor meer info.