SharePoint Premium komt eraan. Wat is het en wat voegt het toe?

Inmiddels heeft IT Factor tientallen intranetten gebouwd voor de advocatuur in Nederland. Deze intranetten zijn gebouwd op SharePoint Online in de tenant van het kantoor. Hierbij blijft het volledig in eigen beheer zodat de verantwoordelijken na de oplevering zelf eenvoudig content kunnen toevoegen en veranderingen kunnen toepassen. Microsoft heeft eind 2023 aangekondigd dat er een SharePoint Premium gelanceerd zal worden in 2024. Dit roept bij sommige advocatenkantoren vragen op, ongeacht of ze al een intranet op SharePoint Online hebben of niet.

SharePoint Premium
SharePoint Premium is een nieuwe versie van SharePoint Online die meer geavanceerde functies en mogelijkheden biedt voor samenwerking en voor vele advocatenkantoren ook documentbeheer. Let op! Het upgraden van SharePoint Online naar een SharePoint Premium gebeurt niet automatisch zodra deze lanceert. Microsoft zal verschillende abonnementen aanbieden waarvoor een handmatige goedkeuring zal worden gevraagd. Wat maakt SharePoint Premium beter dan SharePoint Online?

  • Een modernere en responsievere gebruikersinterface die zich aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten. Momenteel is een intranet op SharePoint Online niet zeer goed compatibel met mobiele telefoons. Niet slecht! Maar het kan beter.
  • Meer personalisatie- en maatwerkopties om het intranet af te stemmen op de huisstijl, behoeften en voorkeuren van het kantoor. Wellicht is SharePoint Premium super voor een flitsend design dat nog beter zal aansluiten op de wensen van jullie huisstijl.
  • Classificeer en tag documenten automatisch. Momenteel heet deze functionaliteit Microsoft Syntex.  Metadata toevoegen blijft gedoe voor zowel advocaten als ondersteuning. Door middel van automatisch taggen en classificeren van documenten, bereid je de documenten voor op het gebruik van krachtige AI-tools zoals Copilot voor Microsoft 365.
  • Meer integratiemogelijkheden met andere Microsoft-producten, zoals Teams, Power Apps, Power Automate en Power BI, om de productiviteit en efficiëntie te verhogen. Zeker! Microsoft streeft ernaar om apps zoveel mogelijk met elkaar te laten samenwerken via hun AI-toepassing Copilot.

SharePoint Premium zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 beschikbaar zijn voor alle klanten die een Microsoft 365-abonnement hebben. De prijs en de licentievoorwaarden zijn nog niet bekendgemaakt. Nu vraagt IT Factor zich af of de upgrade van SharePoint Online naar SharePoint Premium voor het bouwen van een intranet veel verschil gaat maken. Dit gaat echter zeker verschil maken voor advocatenkantoren die Epona 365 of andere SharePoint-based DMS als documentmanagementsysteem gebruiken.

Het is belangrijk om op te merken dat SharePoint Online an sich nog steeds een krachtige tool is. Het biedt veilige bestandsdeling, realtime samenwerking en de mogelijkheid om teamsites te creëren voor het delen van informatie, inhoud en bestanden.

Stay in the loop 🌈