U kent de verhalen ondertussen wel. De jurist of advocaat kan het niet meer lezen en draait al met de ogen weg voordat de zin is afgelezen. Men ziet de advocatuur als een stugge markt dat moeite heeft met omarmen van technologie en verandering. De klaagzang blijft maar door eenieder herhaald worden. Vooral de ijverige IT’ers kunnen er geen afstand van nemen. Waarom is het dan zo lastig? Zowel de legal tech fanaat als advocaat blijft hameren op de reële bezorgdheid over gegevensbeveiliging, transparantie, naleving en vertrouwelijkheid van klanten die de grootschalige veranderingen riskant maken.
Toch wil ik de lezers meegeven dat de advocatuur wel degelijk deelneemt aan de digitale revolutie. De hoge verwachtingen van de cliënt, de toenemende stroom aan tech-savy advocaten en kantoordirecteuren met een ondernemende drive draaien de knoppen van digitalisering hard aan. Ze vinden de ouderwetse systemen niet meer acceptabel. Gevolg? Advocatenkantoren vervangen gedateerde systemen door web-based systemen waar men via een 2FA van Microsoft mee kan inloggen. Geniaal. Maar dat is niet het enige. Wat dacht je van die honderden terabytes aan bestanden die ze naar hun tenant in de cloud van Microsoft verplaatsen. Gedurfd! Trouwens, kijk niet verder dan je neus lang is. Het Microsoft 365 pakket, dat zo goed als ieder advocatenkantoor in Nederland gebruikt, beschikt ook over enkele software creatie applicaties waar “in principe” geen code aan te pas hoeft te komen. Welk advocatenkantoor heeft tegenwoordig geen Microsoft 365 pakket? Wat ik wel even wil benadrukken zijn de mogelijkheden van applicaties waarmee je een eigen omgeving of tool kan bouwen zonder enige code.

Een no-code software creatie applicatie van onder andere Microsoft kan de advocaat aanzienlijk sneller helpen bij een complexe digitale oplossing en tegen een fractie van de kosten van een legal tech of softwarepakket. Kant-en-klare pakketten hebben in sommige gevallen meer overbodige toepassingen dan dat ze relevant zijn. Je kunt al snel je creatieve bedenksels loslaten op de Microsoft-applicaties SharePoint, Power BI en Power Automate.
Met SharePoint kun je bijvoorbeeld een communicatiesite of een intranet bouwen zonder code. Met behulp van blokken kun je het geheel naar eigen hand neerzetten in de huisstijl van jullie kantoor of openbare website. Dan heb je natuurlijk ook nog Power BI waarmee je een dashboard kan bouwen zonder code. Bij het bouwen van een dashboard kun je data in je eigen diagrammen, kleuren of blokken uploaden, slepen en kiezen. De gegevensbronnen koppelen aan Power BI vereist dan weer wel een code die specialisten voor je kunnen invoeren. Blijkt het bouwen toch een onbekend terrein te zijn voor je, dan hoef je het heus niet allemaal zelf te bouwen. IT Factor bouwt het graag voor je, maar met de no-coding applicaties kan je het beheer in ieder geval wel zelf bijhouden.
Naast de applicaties van Microsoft bestaan er nog een aantal no-coding applicaties die een flinke groei hebben doorgemaakt in de advocatuur. Zo is Betty Blocks uit Alkmaar een grote speler in de markt en is Bryter recentelijk in de Benelux geland. Voorbeelden van no-coding applicaties zijn self-service intakes, interne en externe feedback verzamelen en het automatiseren van declaratieprocessen. Daarnaast kunnen juridische diensten worden gestandaardiseerd in een applicatie, denk hierbij bijvoorbeeld aan een WHOA-proces of een waardering van een gebouw, lening of ander bedrijfsmiddel.

Bedenk eens dat je als advocaat zelf kan bepalen wat je graag wilt zien. Je creëert als het ware een eigen applicatie zonder code. Tot voor kort waren de barrières voor digitale transformatie waar advocatenkantoren mee te maken hebben ingewikkeld en misschien wel hopeloos. Een no-code software kan echter een keerpunt betekenen voor de advocatuur. Bedrijven kunnen processen één voor één moderniseren, tegen minimale kosten en risico’s, uitstekende klantervaringen leveren en met trots participeren in de digitale revolutie.