Evenement – Uncover Legal x IT Factor

Terugblikken op het afgelopen jaar om vooruit te kunnen kijken. Hieronder de inzichten van Uncover x IT Factor's Legal Tech evenement dat plaatsvond in Amsterdam.

De sessie op dinsdagmiddag, met een prachtig uitzicht over de daken van Amsterdam, bracht decision-makers en digital innovators van zowel kleine als grote advocatenkantoren samen. De juridische industrie bereidt zich voor op de ontwikkelingen van Generatieve AI en Copilot. Het evenement organiseerden we samen met het team van Uncover Legal die vorig jaar met hun slimme oplossing voor o.a. litigation een Gouden Zandloper hebben gewonnen. 

Het begin van een nieuw tijdperk in legal tech
Tjeu Cox van IT Factor opende met een inleiding over de Cloud ontwikkeling, gericht op de transitie van private- naar public clouds, zoals Microsoft Cloud. De migratie naar een andere omgeving is nu eenmaal complex en tijdrovend. Toch kun je deze stap niet meer wegdenken in de snel ontwikkelende wereld van innovatie. Veel advocatenkantoren hebben deze overstap gemaakt, wat de rol van ICT-leveranciers verandert en nieuwe deuren opent voor meer computerkracht, geavanceerde tools en enorme opslagcapaciteit – essentieel voor AI.

Het sturen van innovatie bij een internationaal advocatenkantoor
Diederik Tijssen Innovatiemanager Benelux van Norton Rose Fulbright vertelde vervolgens hoe men bij een groot multinationaal advocatenkantoor met maar liefst 250 innovatie professionals verdeeld over 8 teams omgaat met de selectie, aankoop en vervolgens adoptie van legal tech tools. Erg interessant want Diederik wist de groep zijn learnings te vertellen en een werkmethode toe te lichten waar je als klein kantoor ook mee uit de voeten kunt. De crux zit er volgens Diederik in eerst een goed beeld te krijgen van de problemen die je wenst op te lossen voor de advocaten in kwestie. Vervolgens is het zaak een tool te kiezen die een geschikte oplossing biedt zonder de huidige werkwijze meer dan noodzakelijk te veranderen. Voor de veranderingen die toch plaatsvinden is het zaak ervoor te zorgen dat er altijd ondersteuning klaar staat bij vragen en dat er voldoende training wordt gegeven aan de beoogde gebruikers. Tot slot is het belangrijk advocaten te betrekken in de investeringsbeslissingen, zij zijn immers degenen die je beoogt te helpen!

Terugblik van Uncover op 2023 en vooruitzichten voor 2024
Met de kennis de verse kennis over hoe met de aankoop van tools om te gaan, werd het podium gegeven aan Ingrid van de Pol-Mensing, co-founder van Uncover. Zij gaf een korte terugblik op 2023, waarin met name de snelle ontwikkeling van de GPT-taalmodellen die in maart 2023 de Bar Exam wisten te halen en de pogingen van de EU en Biden Administratie om de ontwikkelingen op het gebied van AI in goede banen te leiden ten gunste van de economie. Vervolgens vertelde zij over de verbeteringen die Uncover verwacht te zien in de bestaande taalmodellen, additionele taalmodellen die komend jaar hun weg naar de markt gaan vinden en andere AI gedreven oplossingen die voor advocaten interessant zijn zoals tools om aan het gedrag van de wederpartij te kunnen aflezen hoe sterk of zwak de argumentatie is. Ook gaf de start-up inzicht in hoe advocaten de tijd die zij besparen het best kunnen aanwenden om zichzelf als specialisten bij cliënten en prospects in de kijker te brengen en hun advisering inhoudelijk naar een hoger niveau te tillen.

De kracht van datagedreven besluitvorming
Martijn Lesterhuis van Venturis Consulting Group nam het publiek mee in de potentie van sturen op data. Het benadrukt hoe advocatenkantoren kunnen profiteren van ongebruikte data, waarbij het gebruik van data-inzichten significante financiële, cliëntgerelateerde en AI-gedreven voordelen kan opleveren. De presentatie behandelt ook de impact van generatieve AI op de advocatuur, de noodzaak van een strategische aanpak voor het implementeren van datagedreven technieken, en de stappen naar effectieve implementatie. Daarnaast werden voorbeelden gegeven van hoe data-analyse kan bijdragen aan praktijkvoering en businessmodellen.

Conclusie: Een blik op de toekomst van legal tech
Dit evenement bood een kijkje in een toekomst waarin recht en technologie met elkaar verweven zijn, wat de weg vrijmaakt voor innovatieve, efficiënte en klantgerichte juridische diensten. De discussies en inzichten van de dag zijn een bewijs van de bereidheid van de sector om zich aan te passen en te evolueren. Er is een nieuw tijdperk aangebroken voor zowel juridische professionals als hun cliënten. Hoewel de discussies aan het einde van de dag moesten worden afgesloten, beloofden de gesprekken en verbindingen die werden gelegd dat ze tot ver buiten de muren van het evenement zullen voortduren.