Evenement | De Ronde Tafel: Artificial Intelligence

Op donderdag 27 juli heeft De Ronde Tafel plaatsgevonden met als onderwerp Artificial Intelligence. Dit keer met zoveel mogelijk diverse juridische professionals aan tafel, zodat we het onderwerp vanuit een breed scala aan perspectieven konden bespreken. Zowel de sprekers als deelnemers bestonden uit advocaat-partners, juristen, leden van de Nederlandse orde van advocaten, vertegenwoordigers van de Rechtspraak, professoren, studenten werkzaam in het juridisch werkveld en legal consultants.

Deze sessie werd georganiseerd door Capital Media, Venturis Consulting Group en IT Factor Consulting met als doel de deelnemers, afkomstig van ongeveer 25 kantoren, te stimuleren hun ervaringen, denkbeelden, en kennis te delen, evenals tot actie over te gaan.

Hierbij willen we Douwe Groenevelt en de volgende panelleden bedanken: Andrei Georgios Mikes, Tjeerd Van Ginkel, Jasper van den Beld, Jeroen Soeteman, Ivar Timmer, Martijn Lesterhuis, Remco Visser. Ook willen we Gerard Tanja bedanken voor het tijdig afronden, zodat de bitterballen niet koud werden.

Keynote 

Douwe Groenevelt (ASML)

Welke invloed gaat AI hebben op de vraag naar juridisch advies door het bedrijfsleven/ particulieren ?

Wat betekent dit voor de rol van de bedrijfsjurist, de advocaat en de rechter in het AI-tijdperk, en welke veranderingen brengt dit met zich mee (professie, opleiding, rol)

Panel sessie 1

 • Andrei Mikes (Clifford Chance)
  Hoe heeft Clifford Chance AI geïntroduceerd en wat betekent AI voor de toekomst en het business model?
 • Tjeerd van Ginkel (Stibbe)
  Welke antwoorden hebben onafhankelijke, nationale kantoren op de introductie van AI? Welke strategieën passen deze kantoren toe?

Panel sessie 2

 • Jasper van den Beld (Rechtbank Zeeland-West Brabant)
  AI binnen de Rechtspraak moet gebaseerd zijn op grondrechten – Transparantie, zorgvuldigheid en gelijkheid van wapens zijn belangrijker dan snelle techniek
 • Jeroen Soeteman (Nederlandse Orde van Advocaten)
 • Ivar Timmer (Hogeschool van Amsterdam)
  (Generatieve) AI in praktijkgericht juridisch onderzoek en onderwijs

Leading practices en bevindingen IBA Presidential task force on AI

 • Martijn Lesterhuis
 • Remco Visser


“People tend to overestimate the impact of technology in the short term and underestimate the impact in the long term”