De verschillende varianten van Microsoft Copilot

Sinds eind 2023 kunnen grote bedrijven gebruikmaken van Microsoft Copilot, en vanaf begin 2024 is het voor iedereen in Nederland beschikbaar. Copilot is gebouwd op OpenAI’s Large Language Models (LLM’s) en is vergelijkbaar met ChatGPT, maar dan binnen alle applicaties van Microsoft. Copilot kent verschillende varianten die wij hieronder voor je toelichten. Wil je meer lezen over Copilot? Lees dan eerst deze blog. Ben je al up-to-speed? Lees dan vooral verder: 

bing

Copilot

Voormalig Bing Chat werd begin 2023 met veel bombardie aangekondigd. Vooral Google keek met groot ongenoegen naar het mogelijk ontstaan van een serieuze concurrent. Bing Chat, inmiddels Copilot, maakt gebruik van het bekende GPT-4 taalmodel. Hierdoor ontstond een combinatie van Large Language Models en search, ook wel Generative Search genoemd.

microsoft365-copilot-logo

Microsoft 365 Copilot

Een verzameling van Copilots die beschikbaar zijn in de Microsoft 365 omgeving. Hierbij kun je denken aan Copilot in Word, Teams, PowerPoint, Outlook en meer. In secondes kunnen er samenvattingen worden gemaakt van Teams meetings en Word-documenten, Excel visualisaties worden gecreëerd door middel van tekst input en het kan drafts generen voor e-mails in Outlook.

cp

Windows Copilot

Een Copilot specifiek voor je Windows besturingssysteem. Frustraties in het doorzoeken van de gebruikersinstelling hoopt deze Copilot verleden tijd te maken. Instellingen zoals regio wijzigingen, back-ups maken en toegang verlenen kan via deze Copilot via menselijke taal geregeld worden in plaats van te zoeken door alle mogelijke instellingen (en vervolgens niet te vinden wat je zocht...). Microsoft heeft zelfs voor het eerst sinds jaren het toetsenbord verandert en een Copilot toets toegevoegd (zie de afbeelding bovenaan deze blog).

github

Github Copilot

Github Copilot is de meeste gebruikte Generative AI tool voor het genereren en controleren van code. Deze Copilot maakt niet alleen de workflows van programmeurs efficiënter, het maakt coderen op zichzelf ook toegankelijker. Deze functionaliteit is beschikbaar in Visual Studio en Visual Code.

Scherm­afbeelding 2024-02-12 om 14.37.00

Power BI Copilot:

Met Power BI Copilot wordt het schrijven van formules gemakkelijker gemaakt en krijg je diepere inzichten uit je data door voorgestelde visuals en analyses.

microsoftsecuritycopilot-480x356

Security Copilot

Ook binnen de security van de Microsoftomgeving biedt Copilot meerwaarde. Het ondersteunt bij Defender, Entra, Intune, Priva en Sentinel. Deze termen zullen vooral bij de IT-leveranciers en Cloud Service Providers bekend zijn.

Scherm­afbeelding 2024-02-12 om 14.40.55

Copilot Studio

In de recent geïntroduceerde Copilot Studio kunnen Copilots worden gepersonaliseerd. In een zogeheten Custom Copilot, kan je extra bronnen toevoegen zoals SharePoint libraries, websites en PDF's waar je vervolgens met de volledige power van GPT-4 mee kan chatten.

Bij IT Factor zijn we druk bezig om te identificeren hoe deze Copilots waarde kunnen creëren. Naar onze mening is dit de AI-toepassing met de grootste impact in de advocatuur. Dit komt met name door het feit dat Copilot in de Microsoft suite zit en daarom veilig te gebruiken is (als de instellingen van de Microsoft Tenant goed staan). Deze tool verandert de manier waarop advocaten hun tijd besteden drastisch. Vooral Copilot 365, de tweede uit de bovenstaande lijst, zal veel gebruikt worden door zakelijke en juridische professionals. 

IT Factor heeft de eerste custom Copilots al in de pijplijn zitten en wij kijken ernaar uit om u te informeren over de verdere ontwikkelingen. Hieronder ziet u een preview van een Copilot actief in onze Teams omgeving.