De Nederlandse Legal Tech Markt

Een overzicht van de belangrijkste spelers op de Nederlandse legal tech markt

Legal Tech is de laatste tijd een booming topic geworden. De term Legal Tech (legal technology) staat voor een branche die innoverende applicaties maakt voor de advocatuur/legal wereld. 

Waar in de afgelopen jaren vooral FinTech bovenaan stond wat betreft investeringen in technologie, is Legal Tech eindelijk aan het bijbenen. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat technologische ontwikkelingen de advocatuur efficiënter kunnen maken. Zo zien we dat er in de afgelopen jaren, en dan vooral in 2018 en 2019, flink is geïnvesteerd in Legal Tech start-ups. Ook in Nederland is Legal Tech booming business. Nu is echter de vraag of al deze applicaties ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden in de praktijk. Het kan namelijk blijken dat de vele ontwikkelingen niet meer zijn dan een goed businessplan en het gebruik in de praktijk zeer beperkt is.

Omdat de advocatuur over het algemeen een conservatieve markt is, kost het implementeren van Legal Tech applicaties veel tijd en moeite. Wat wij bij IT Factor terugzien in de Nederlandse legal wereld is dat kantoren graag met Nederlandse software werken. Dit heeft te maken met de beveiliging van data, de support en de implementatiefase. Vaak wordt verondersteld Nederland de veiligste plek is om data op te slaan. Het is fijn dat de support in het Nederlands is en het implementeren op locatie kan gebeuren. Buitenlandse softwarebedrijven hebben namelijk niet altijd een vestiging in Nederland. Voor deze reden leek het ons goed om een blog te wijden aan de ontwikkelingen in de Nederlandse Legal Tech markt. De belangrijkste spelers zijn in onderstaande afbeelding van Dutch Legal Tech weergegeven. 

Figuur 1: Overzicht van de belangrijkste legal tech ondernemingen in 2018.

Dit figuur is opgedeeld in een aantal richtingen waaruit het Nederlandse Legal Tech speelveld bestaat. Zo blijkt dat er veel ondernemingen bezig zijn met Online Legal Services, waar men online vragen kan stellen en juridisch advies kan ontvangen. Online Legal Services, Online Dispute Resolution en Claims zijn voorbeelden die de ‘Access to Justice’ verbeteren voor de mensen die rechtsbijstand kunnen gebruiken. Door deze applicaties heeft men namelijk sneller en goedkoper toegang tot juridische informatie. Daarnaast focussen applicaties zoals TIQ, Clocktimizer, LexIQ en  NDA Lynn zich specifiek op de advocaten- en juristen markt. Zij proberen door middel van geavanceerde programma’s de werkzaamheden efficiënter te maken.  

Aangezien deze map dateert uit 2018, kunnen er tegenwoordig al een aantal nieuwe velden worden toegevoegd waaronder Legal Design, Natural Language Processing en Data-analyse. 

Wij zullen bijtijds een update van deze Legal Tech Map posten wanneer deze beschikbaar komt (met natuurlijk IT Factor onder het kopje Legal Tech Consultancy ;)), dus houd ons in de gaten!