De 10 voordelen van Power BI voor het bouwen van dashboards

Data is cruciaal om een moderne organisatie te runnen. Gelukkig worden er dan ook (soms onbewust) grote hoeveelheden data verzameld. Enkel het verzamelen van data heeft niet zoveel zin als de organisatie deze data niet kan inzien of gebruiken. Zo is het van belang om te weten hoe een product/service presteert per tijdsperiode, locatie, categorie en type klant. Op basis daarvan kan namelijk besloten worden om meer/minder investeringen te maken in een product of service en kan men bepaalde trends al vroeg opmerken.

Om inzichten te halen uit de data van de organisatie wordt gebruik gemaakt van Business Intelligence software. Een van de grootste spelers op de markt is Power BI van Microsoft. Hieronder 10 voordelen van deze software voor uw organisatie:

1. Microsoft 365

Power BI is onderdeel van Microsoft 365 en gebruikers kunnen inloggen met hun Microsoft-accounts. Als een organisatie al gebruik maakt van Microsoft 365, is het in gebruik nemen van Power BI een kwestie van een licentie afnemen en je kunt meteen beginnen (een licentie kost ongeveer €10,- per maand per gebruiker).

2. Transparante dataopslag

Power BI bestanden kunnen lokaal worden opgeslagen, maar zijn ook eenvoudig te delen in de cloud met anderen. In dat geval wordt de data opgeslagen op een Microsoft datacenter ergens in Nederland (of eventueel Duitsland). De datacenters voldoen aan alle GDPR en privacywetgeving.

3. Beveiliging

De datacenters van Microsoft behoren tot de meest veilige ter wereld. Dit mag je ook wel verwachten van het grootste softwarebedrijf ter wereld.

4. Ongelimiteerd opschalen

Doordat Power BI in de cloud opgeslagen kan worden, kan er onbeperkt worden opgeschaald. Zo betaal je enkel voor wat je gebruikt en is een server nooit vol of traag. Omdat Power BI best wat computerkracht gebruikt is dit een cruciaal onderdeel. Cloud computing zorgt ervoor dat je dashboards snel werken, zelfs met miljoenen datarijen.

5. Gebruikersmanagement

Door middel van gebruikersmanagement kunnen dashboards gemakkelijk worden gedeeld met personen of groepen. Zo zal het management tot bijna elk dashboard toegang hebben en zal de marketingafdeling bijvoorbeeld alleen het dashboard over website traffic en online advertenties kunnen inzien. De huidige Microsoft-groepen (als die al aangemaakt zijn) kunnen hiervoor direct gebruikt worden.

6. Gartner leader kwadrant (al 15 opeenvolgende jaren)

Say no more...

7. Relatief goedkoop

Power BI is zeer competitief geprijsd en bovendien zijn de implementatiekosten minimaal omdat het onderdeel is van de Microsoft suite.

8. Insights

In Power BI kan men met één druk op de knop inzichten verzamelen over een dataset. Hierbij gebruikt het programma kunstmatige intelligentie om de dataset uit te lezen en suggesties weer te geven. Zo wordt er een stukje werk uit handen genomen, maar kan het ook gebruikt worden ter inspiratie. Drie typen inzichten kunnen kant en klaar worden getoond: Anomalies, Trends en KPI-analysis.

9. Gebruikers kunnen zelf dashboards bouwen

Een gebruiker kan zelf een dashboard bouwen door visuals uit verschillende rapporten te ‘pinnen’ en zo vastzetten in hun eigen dashboard. Zo kan iemand van het management visuals uit rapporten van diverse afdelingen verzamelen voor dagelijks inzicht.

10. AI visuals

Door middel van econometrische modellen kan Power BI de voorspellende variabelen bepalen van bijvoorbeeld de omzet. Deze kunnen vervolgens meteen als visual worden toegevoegd aan een rapport. Hieronder zie je een simpel voorbeeldje waar de verkopen worden geanalyseerd. Hieruit blijkt dat de locatie (Californië) het allerbelangrijkste is voor de verkopen en niet het type product. Vroeger zou een data scientist hier uren mee bezig zijn en nu kan dit worden geanalyseerd met een druk op de knop.

Ook overtuigd geraakt van de mogelijkheden van Power BI? Laten we dan eens een (digitale) kop koffie drinken. Neem contact op via LinkedIn of mail naar remco.visser@itfactor.nl

Wil je verder lezen over Business Intelligence? Lees dan onze vorige blog over KPI’s in de advocatuur: De 11 belangrijkste KPIs om een advocatenkantoor te managen

Of ga naar de BI pagina van onze website: Business Intelligence

Power BI